Sommige blauwe reigers zijn standvogels, zijblijven in de winter in Nederland. Andere blauwe reigers zijn trekvogels, zij verlaten hun broedplaats en trekken naar streken met een milder klimaat, zoalsZuid-Europa en Afrika.
beschermd
De reiger leefde op gespannen voet met de beroepsvisser. Ze werden gezien als concurrent. Ze werden bejaagd en gegeten. Ze waren de koninklijke prooien van de valkerij. Zo wordt geschreven over een feestmaal dat Hendrik VIII van Engeland in 1532 aanrichtte, waar 440 reigers werden geserveerd. De jacht te samen met de grote gevoeligheid voor vorst kwam populatie van de blauwe reiger onder de druk te staan. Mede dankzij Thijse is de blauwe reiger sinds 1963 in Nederland volledig beschermd. In de zestiger jaren werden in Engeland en Duitsland ook beschermingsmaatregelen getroffen. In de zeventiger jaren gebeurde dit ook in Frankrijk en België.
vorst
De populatie is vorstgevoelig. Bijvoorbeeld, na de strenge winter van 1962/63 nam de populatie met 45% in omvang af. Daarna volgde aanvankelijk een langzaam herstel. Maar in de periode 1970-1975 groeide de populatie jaarlijks met 17%.